Coolicon Lampenkappen in een schoenenfabriek tijdens de oorlog
het begin

LIGHTING THE WAY FOR GENERATIONS AND GENERATIONS TO COME

EEN ILLUSTRIEUZE GESCHIEDENIS

De handgemaakte Standard Coolicon® lampenkap, voor het eerst gepatenteerd en geproduceerd in 1933, is een icoon van de Britse industrie. Zijn elegante vorm is vandaag de dag nog net zo fris en baanbrekend als toen. Het doordachte ontwerp en de duurzaamheid van de Standard Coolicon® lampenkap maakten het een betrouwbaar baken voor miljoenen arbeiders in het industriële hart van Groot-Brittannië. Met Coolicon's Craftsmans™ collectie vertegenwoordigt Coolicon® de lange traditie van Brits ambacht en de thuisbasis van het beste porselein. Coolicon®, ooit het licht om het industriële landschap van de pottenbakkerijen te verlichten, produceert nu met trots lampenkappen in diezelfde familiegerunde werkplaatsen.

Eerste patent voor de Coolicon email lampenkap

1933

het begin van een icoon

Ontworpen voor efficiëntie en duurzaamheid, de Standard Coolicon® was een lampenkap voor gebruik in de fabrieken en werkplaatsen van Groot-Brittannië.

Door twee grote ventilatieopeningen in de galerij op te nemen, kon de warmte van de lamp naar boven ontsnappen. Dit resulteerde in een vermindering van 40% van de hitte, een verademing voor degenen die moesten werken in de zware industrie.

De geventileerde galerij zorgde ook voor meer omgevingslicht in de ruimte, waardoor het veiliger en gezonder werd om te werken, met minder vermoeide ogen. Deze nu iconische geventileerde galerij maakte Coolicon® destijds de ideale keuze voor het verlichten van fabrieken, werkplaatsen, molens en boerderijgebouwen in de jaren dertig en daarna.

1940

belangrijke rol tijdens wwII

Het praktische maar elegant eenvoudige licht werd in de jaren veertig gezien in de gangen van overheidsgebouwen en militaire kantoren. Tot op de dag van vandaag hangt er een trots in keuken van Churchill's oorlogsbunker.

Vanwege de efficiëntie van de Standard Coolicon® lampenkap werd deze tijdens de Tweede Wereldoorlog aangemerkt als de favoriete lampenkap van het land.

Pottenbakkerijen in Engeland werden verlicht met Coolicon lampenkappen

1950

De weg naar welvarendheid

Terwijl Groot-Brittannië de verschuiving maakte van soberheid naar welvaart, was de Coolicon®-lampenkap aanwezig in alle lagen van de bevolking, van pubs tot werkplaatsen. De Coolicon® lampenkap verlichtte de weg en de groene lampenkap "The Standard" maakte deel uit van het landschap. Gedurende deze tijd werd de witte lampenkap geïntroduceerd voor gebruik in de nieuwe National Health Service (NHS).

DELIA DERBYSHIRE & JAMES BOND opmars Coolicon BBC
1960

DELIA DERBYSHIRE & JAMES BOND

Een Original green Standard Coolicon® lampenkap vond zijn weg naar de hedendaagse muziek via de invloedrijke BBC Radiophonic Workshop pionier Delia Derbyshire. De Coolicon® lampenkap werd gebruikt in de BBC-opnamestudio's in Londen en verlichtte de nieuwe samenwerking terwijl het cultuur in elk Brits huis bracht.

Haar invloed is te zien van artiesten als Pink Floyd tot The Chemical Brothers. Coolicon® lampenkappen speelden een rol in elk aspect van de Britse cultuur toen het land het moderne Groot-Brittannië werd dat we vandaag kennen.

Lampenkappen Coolicon Overview Pink, Grey, Cream en Sky Blue

"A classic is not a classic from the very beginning. It starts by breaking the mould. It doesn’t become a classic by confirming to established norms; instead, it questions these established norms. A classic becomes a classic because it wins the battle; first against the products that already exist and then against all of the new products that it must beat out. A classic comes from a different era and yet is contemporary and current. It is iconic without trying to be iconic. It has the qualities of a piece of art without trying to be art. It is forever fresh. When it was presented for the first time, it was new – and it will stay new until another product breaks the mould and challenges it and questions the established norms..”

Rolf Fehlbaum, Vitra Chairman Emeritus

Coolicon Underground lampenkappen bij elkaar boven tafel

2015

De herintroductie van de "original 1933™" 

Na tientallen jaren in productie en talloze gereedschapswisselingen en tweaks, vond ze bij Coolicon® dat het tijd was om terug te gaan naar de oorspronkelijke vorm uit 1933. Na nauwgezet het gereedschap te reproduceren en aloude vaardigheden te gebruiken, bracht Coolicon® Lighting het originele 1933™ ontwerp opnieuw uit. Gemaakt in Engeland, grotendeels met de hand, was dezelfde lampenkap die de natie verlichtte terug van weggeweest. Met duidelijke, eenvoudige lijnen en een gebruiksvriendelijk ontwerp zullen deze met de hand geëmailleerde lampenkappen opnieuw de tand des tijds doorstaan.

Om de gedeelde geschiedenis van zowel de Standard Coolicon® lampenkap als de London Underground Map te vieren, werd een zorgvuldig op elkaar afgestemde collectie gelanceerd.

coolicon van vandaag

de toekomst beïnvloed door het verleden

Vandaag kijkt het bedrijf naar de toekomst vanuit een stevig fundament in het verleden. Onder leiding van Design Director Trent Jennings is Coolicon® Lighting van een iconisch product naar een groeiend assortiment gegaan dat de iconische waarden van het Original 1933™ Design deelt. Coolicon® Lighting is gespecialiseerd in batchgeproduceerde ambachtelijke processen om enkele van de beste handgemaakte verlichting in Groot-Brittannië te produceren. Elk product is uniek door de gebruikte ambachtelijke processen en elke lampenkap heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen.

Keramiek fabriek in Engeland productie Coolicon lampenkappen

Ⓒ CBC Brands 2024 - Launched by Creative Boys Club